Wiadomości

Powrót do wiadomości

Tworzenie „eko-sąsiedztwa”: projekt Les Passerelles w Cran-Gevrier

France
, 21 wrz. 2017 - 10:19

Totalna harmonia i trwała spójność

Nowoczesna dzielnica Les Passerelles w Cran-Gevrier powstała na terenach poprzemysłowych. Nad rzeką Thiou, gdzie znajdowała się kiedyś papiernia, na obszarze 45 000 m2 rozwija się ambitny projekt odnowy krajobrazu miejskiego, koncentrujący się silnie na poszanowaniu środowiska naturalnego. Powstają tutaj nowe osiedla mieszkaniowe i lokale usługowe.

Firma AER Architects podjęła się zaprojektowania dwóch budynków wielorodzinnych w północnej części tej ekodzielnicy. Architekci Arnaud Lavier i Frédrique Blanchard we współpracy z projektantami Thomasem Gadesaude i Yvanem Debrosse oraz planistami miejskimi i architektami krajobrazu stworzyli dwa bloki mieszkalne.

Inspirację czerpali z terenów otaczających budynki. Naturalna roślinność oddziela część północną lokalizacji od jej części południowej. Wysokie drzewa rosnące nieco na północ od wejścia oddzielają strefę dla pieszych. Pomiędzy budynkami powstał ogród. Zgodnie z oświadczeniem wydanym przez architektów każdy z budynków stanowi element całościowej harmonii i trwałej spójności tego miejsca.

Unikalna gra światła i cienia

Zespół zdecydował się nadać budynkom stonowany wygląd i postawić na szacunek dla natury, wyróżniający ten projekt. Budynki musiały także oddawać historię i charakter roślinności tego wyjątkowego miejsca. Elementy takie jak loggie i tarasy zaskakują i przełamują potężne gabaryty budynków, zdecydowanie je ożywiając. „Otwarte ogrody w pasażu i na promenadzie nad rzeką Thiou są dostępne dla wszystkich mieszkańców” – tłumaczy Arnaud Lavier. „Wizualna przejrzystość przestrzeni od pasażu aż do brzegów Thiou była jednym z głównych założeń”. 

Aby to osiągnąć, każdy kolejny budynek jest mniejszy od poprzedniego i zmieniają się kolory ich fasad, tworząc naturalny efekt zanikania w kierunku rzeki. Wizualną spójność zapewnia identyczne wykończenie podstawy każdego budynku. Osłonięte pomieszczenia z tyłu budynku przepuszczają naturalne światło. Arnaud Lavier: „Płyty Trespa®

Meteon® Metallics pozwoliły uzyskać niezwykle ciekawy efekt ruchu dzięki świetlnym refleksom. Dzięki temu między budynkami mieszkalnymi a otaczającą je przyrodą odbywa się unikalna gra światła i cienia”.

Chcesz dowiedzieć się więcej? Odbierz swoja bezpłatna Księgę Inspiracji

płyty-elewacyjne-les-passerelles-trespapłyty-elewacyjne-les-passerelles-trespapłyty-elewacyjne-les-passerelles-trespapłyty-elewacyjne-les-passerelles-trespapłyty-elewacyjne-les-passerelles-trespapłyty-elewacyjne-les-passerelles-trespa